A bőrünkről többféleképpen is gondoskodhatunk. Egyfelől a megfelelő kozmetikumokkal, melyek kiválasztásánál figyelembe kell venni a bőröd típusát. Bőrszárazság ellen másfajta hidratáló szükséges, mint egy a zsíros bőr esetében. A szépségápolási termékeken túl pedig érdemes néhány, az egészséges bőrt elősegítő ételt is fogyasztani!
Lássuk, melyek ezek!
1. Kivi
A gyümölcsök közül a kivinek van a legnagyobb C-vitamin tartalma. "A C-vitamin egy hatékony antioxidáns, ami megköti a szabad gyököket" - mondja Sara Braxton Ferringo, san franciscoi táplálkozási tanácsadó. Bár nagyon sok testápoló krémben található ez az antioxidáns, kutatások során kimutatták, hogy a C-vitamin jobban felszívódik, ha azt étel formájában visszük be. Naponta két kivi elfogyasztása javasolt.
2. Bogyós gyümölcsök
A málna, az áfonya és az eper kitűnő ellagic-sav forrás, amely antioxidáns megvédi bőrünket a nap káros sugaraitól. Koreai kutatások szerint az ellagic-sav úgy védi meg a bőrt az UV sugaraktól, hogy meggátolja annak az enzimnek a termelődését, ami a kollagént lebontja. Az ellagic-sav lecsökkenti a gyulladásokat is, ami kipirosodást, puffadtságot, és apró ráncokat okozhat. Minden bogyós gyümölcs gazdag a polifenol nevű antioxidánsban, ami a szabad gyököket köti meg, magyarázza Tara Gidus, orlandoi (Florida) szakember. Fogyasszunk többféle bogyós gyümölcsöt, lehetőleg legalább félcsészényit naponta.
3. Fehér tea
A fehér tea antioxidáns-tartalma óriási, rák-megelőző hatása van, erősíti a szívet, és védi a bőrt. Brit kutatók felfedezték, hogy a fehér tea gátolja azon enzimeket, amik lebontják a kollagént és az elasztint - azokat a fehérjéket, amik a bőr rugalmasságát biztosítják - és ezt hatékonyabban teszi, mint 23 más gyógynövénykivonat. "Mivel a fehér tea kímélő eljárással készül, több antioxidáns található benne" - mondja a pittsburghi Rita Singer, dietetikus. "A fehér, a zöld a fekete, és a vörös tea polifenoltartalma is magas" - teszi hozzá. Legalább napi két csésze fehér tea elfogyasztása javasolt, több tanulmány szerint viszont napi 4-6 csésze fejti ki a jótékony hatást.
4. Lenmagolaj
A lenmagolaj omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően meggátolja a bőr kiszáradását és hámlását, állítja egy új tanulmány. E kutatás során egészséges nőknél mesterséges bőrirritációt okoztak, majd 2,2 gramm lenmagolajat, illetve placebo tablettát adtak nekik. Akik olajat kaptak, a bőrszárazság és hámlás lecsökkenését tapasztalták, míg aki tablettát kapott, nem számolt be javulásról. Ráadásul az omega-3 zsírsav építi fel a sejteket körülvevő membránréteget. Ha elég esszenciális zsírsavat fogyasztunk, megőrizhetjük bőrünk nedvességtartalmát és rugalmasságát. A telítetlen zsírsavak közül válasszuk a lenmagolajat, amiből 1 evőkanál 8 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz. 1-2 evőkanál lenmagolajjal locsoljuk meg salátánkat, párolt zöldségünket. Vigyázat!
Csak párolás után tegyük az ételre, nehogy a törékeny zsírok megsérüljenek!